header afbeelding
Film

De natuur onder een vergrootglas

donderdag 7 december
20:00 uur
Theaterzaal
€ 5,00

De films van Jan van der Heijden zijn werkelijk uniek te noemen. Door een bijzondere videocamera (UHD/4K = 4 x HD) te koppelen aan een extreem-goede vogeltelescoop bereikt hij met zijn opnames een enorme vergroting tot zelfs 1000x (30.000 mm). Naast deze ”supertele” camera gebruikt hij dezelfde basiscamera voor overzichts- en macro-opnames. Al het materiaal is op een “camerawagen” gemonteerd. Een groot deel van de opnames zijn direct vanaf deze wagen opgenomen. Door de aanpassingen kunnen onderwerpen zoals vogels, dieren en zelfs insecten op grote afstand gefilmd worden, beginnend bij 6 meter voor insecten, oplopend tot wel 1000 meter voor dieren en grote vogels.

Jan van der Heijden filmt al meer dan 10 jaar in de natuur. Zijn opnames zijn een waar kunststukje. Plaatsen die bij normale foto- en videocamera’s niet bereikbaar zijn komen in beeld. De kwaliteit van de beelden is gezien de omstandigheden ronduit spectaculair te noemen.

Wat gaan wij te zien krijgen op 7 december?

Voor de pauze vertelt Jan van der Heijden hoe hij zijn films opneemt en met welke zaken hij rekening moet houden bij het filmen met een camera met een groot bereik. Daarna vertoont hij een aantal korte films van ± 10 minuten:

· Een insectenfilm waarin een aantal insecten met bijzondere vormen, kleuren en bijzondere gedragingen in beeld komen.

· Een libellenfilm met spectaculaire detailbeelden en bijzondere soorten.

· Een vlinderfilm met allerlei dagvlinders, maar ook de kleine vlinders zoals “blauwtjes” komen prominent in beeld.

· Een spectaculaire film over de edelhertenbronst In het Weerterbos

Na de pauze laat Jan zijn nieuwe vogelfilm “De Verre Kijker” zien. In deze film (die ongeveer 1 uur duurt) komen meer dan 200 soorten vogels in hun natuurlijke omgeving aan bod, van héél dichtbij opgenomen. De meeste opnames zijn in Nederland gemaakt met name in ZO-Brabant. 

zie zijn YouTube “Natuurkanaal” (https://www.youtube.com/@natuurkanaal)

Kaarten info
donderdag 7 december
Aanvang 20:00 uur
€ 5,00

Of koop uw kaarten in 't perron