header afbeelding
Lezingen

Natuur in Heeze-Leende ... Wie het kleine niet eert

donderdag 13 april
20:00 uur
Bovenzaal
€ 5,00

Natuurlezing door IVN

Lezing over unieke soorten in de natuur in Heeze-Leende.

Bibliotheek Dommeldal organiseert samen met het IVN en Vrienden van de Bieb Heeze-Leende een avond over de natuur in Heeze-Leende, waarbij vooral aandacht is voor een unieke soortgroep, nl. de amfibieën. Bijzondere beestjes zoals kikkers, padden en salamanders, die zowel op het land als in het water leven.

Petra van Leeuwen, amfibiedeskundige, neemt je mee in de aparte levenswijze van de verschillende soorten. Die soms zo op elkaar lijken maar ook vaak zo verschillend zijn!

Zij laat zien hoe belangrijk deze nietige schepsels zijn in de gehele keten van planten en dieren, de zogenaamde biodiversiteit.

Daarna is de beurt aan Mari de Bijl, gepensioneerd boswachter van Brabants Landschap en heeft zich 42 jaar ingespannen voor de natuur in regio Heeze-Leende. Hij kan als geen ander vertellen over het grote belang van de verschillende leefgebieden met de kansen en bedreigingen daarvan in de gemeente.

Een goed waterbeheer bijvoorbeeld is een must voor de instandhouding van vele planten en dieren, zoals onze kikkers, padden en salamanders. Mari zal daarbij gebruikmaken van foto’s, die de IVN-fotogroep heeft gemaakt o.a. in de natuurgebieden de Lange Bleek en de Strabrechtse Heide.

Tot slot zal er aandacht zijn voor de actie om te komen tot de aanleg van amfibie-tunnels onder de drukke Somerenseweg. Door jarenlang handmatig overzetten van de kikkers, padden en salamanders( vorig jaar ruim 6500!) wordt het doodrijden van deze diertjes beperkt. Tunnels gaan zorgen voor een echte oplossing, waarbij twee natuurgebieden met elkaar worden verbonden.

Toegang : € 5,00; € 3,00 voor leden van de bibliotheek/IVN leden/Leden Vrienden van de Bieb HeezeLeende. U wordt ontvangen met een kopje koffie/thee. 

Kaarten info
donderdag 13 april
Aanvang 20:00 uur
€ 5,00
Koop uw kaarten bij: Bibliotheek Dommeldal

Website Bibliotheek Dommeldal