Film
donderdag 20 augustus / 20:00 uur / Rabozaal /€ 5,00

The Wife

Het begint eigenaardig. Het Castleman-echtpaar ligt gespannen in bed, in afwachting van een belangrijk telefoontje. Joe wordt gefeliciteerd met het winnen van de Nobelprijs voor Literatuur en mevrouw Castleman moet zich voorbereiden op de broeiende storm van aandacht die op haar man af zal komen. Glenn Close speelt Joan bijzonder terughoudend. Ze ondersteunt haar man, die redelijk vergeetachtig is, populair doet bij alle persmomentjes en bijna verdrinkt in een stortregen van complimentjes. Joan blijft stilletjes, haar sfinxachtige blik duidt op complexe emoties die in de opening van de film moeilijk te herleiden zijn.

Buiten de perikelen rondom de Nobelprijs, lijkt de opening vrij gewoontjes. Maar achteraf gezien spreekt Joans gezicht boekdelen, en zijn haar emoties te diepgeworteld en complex om zomaar uit te spreken. Regisseur Björn Runge weet dit langzaam uit haar te trekken door te botsen met zijn personages. Christian Slater brengt een voorzichtig stokende biograaf, en geeft ons voortdurend wat hints. Joe Castleman wuift hem weg als een soort persparasiet, maar je voelt langzamerhand iets voor de verbittering van Joan. Narcistische trekjes, affaires, familieproblemen, constant incasseren en ondanks al die stress; de voorbeeldige echtgenote.

Er is een hoop raadselachtige opbouw in The Wife en zodra het kernconflict eenmaal duidelijk wordt, krijgt de stille acteerprestatie van Glenn Close plots veel meer impact. Eveneens krijgt het veel luidere acteerwerk van Jonathan Pryce meer lading. Zijn Joe compenseert voor de stoïcijnse Joan en beide worstelen met langdurige huwelijksproblemen, geheimen, gevoelens van bevestiging en verlies. Elke glimlach, ijzingwekkende blik of stilte in de film verbergt een hardnekkige emotie, en zulke momentjes in de eerste helft, kunnen best opfleuren van een tweede kijk.

Helaas ging de Oscar aan Glenn Close voorbij maar het publiek waardeerde de film en haar acteerprestatie met 5 sterren!

I.v.m. coronamaatregelen slechts plaats voor 50 personen.

Kaarten info
donderdag 20 augustus
Aanvang 20:00 uur
€ 5,00

Of koop uw kaarten in 't perron
Deel deze voorstelling met je vrienden